Borelioza - dieta

Borelioza powoduje utrzymywanie się notorycznego stanu zapalnego, dlatego pierwszą podstawową rolą diety jest zwalczanie zapalenia w organizmie.

Przy boreliozie wszelkie nietolerancje pokarmowe mogą nasilać symptomy bólowe, dlatego drugim ważnym celem diety antyboreliozowej jest eliminacja produktów powodujących alergie i nietolerancje.

Trzeci ważny aspekt to wzmacnianie odporności: uszczelnienie jelit, tak aby toksyny nie mogły przedostawać się od obiegu krwi; właściwa mikroflora jelitowa oraz zmniejszenie zakwaszenia organizmu. Podczas trawienia jednym z ubocznych produktów jest kwas moczowy. (Norma kwasu moczowego we krwi to około 7mg/dL, warto wykonać także te badania w diagnostyce). Powstaje on także wskutek intensywnego rozpadu komórek bakterii Borellia a także długotrwałych głodówek powyżej 7 dni. Jeśli jadasz zbyt wiele produktów niezdrowych, to utrzymująca się kwasica metaboliczna powoduje dodatkowo odkładanie się tych substancji w kościach, stawach, krwi i innych narządach wewnętrznych, zaburzając ich prawidłowe funkcjonowanie.

Przykładem jaki wpływ dieta ma na funkcjonowanie organizmu jest np. dna moczanowa, która może dawać objawy podobne do boreliozy stawowej. Powstaje ona w wyniku nagromadzenia się właśnie kwasu moczowego i jedzenia produktów o dużej zawartości puryn. Dnę moczanową można wyleczyć stosując wyłącznie dietę. Jeśli chcesz przekonać się czy Twoje dolegliwości są związane z nagromadzeniem się kwasu moczowego zastosuj przez pewien czas dietę wegańską oraz kurację oczyszczania organizmu z użyciem soku z cytryny. Jeśli dolegliwości ustąpią może być to ten kierunek.

Kuracja oczyszczania organizmu z kwasów sokiem z cytryny – choroby chroniczne

Pijemy sok z 200 cytryn w czasie 12 dni. Sok pijemy pół godziny przed posiłkiem lub godzinę po. Pijemy świeżo wyciskany, nierozcieńczany wodą.

1 i 12 dzień – 5 cytryn

2 i 11 dzień – 10 cytryn

3 i 10 dzień – 15 cytryn

4 i 9 dzień – 20 cytryn

5, 6, 7 i 8 dzień – 25 cytryn

Sok można pić przez słomkę, aby nie podrażnić szkliwa nazębnego.

Borelioza a dieta – najczęściej polecane i sprawdzone w praktyce

Do najczęściej stosowanych diet polecanych przez lekarzy przy boreliozie i chorobach autoimmunologicznych jest dieta paleo oraz anti-.

Założeniem diety paleolitycznej jest jadać to, co jedli nasi przodkowie, czyli to co mogli ówczesne upolować, zerwać z drzewa, złowić.

Co można jeść w diecie paleo?

    • orzechy,

    • jajka,

    • nasiona,

    • owoce morza,

    • oleje nierafinowane,

    • mięso: drobiowe (kurczak, indyk, kaczka, gęś), królik, zając, baranina, konina, dziczyzna,

    • ryby: śledź, łosoś, sola, flądra, tuńczyk, sardynka, pstrąg, dorsz, halibut,

    • owoce: jabłka, śliwki, limonki, cytryny, pomarańcze, banany, gruszki, brzoskwinie, ananasy, grejpfruty, jagody, owoce leśne,

    • warzywa: marchew, pietruszka, seler, sałata, kalafior, brokuły, burak, bakłażan, jarmuż, szpinak, koper włoski.

Czego nie można jeść w diecie paleo?

    • oleje rafinowane (kukurydziany, słonecznikowy),

    • produkty mleczne: jogurt, kefir, mleko, sery,

    • warzywa, które zawierają dużo skrobi (np. ziemniaki),

    • artykuły przetworzone,

    • produkty zbożowe (kasze, ryże, pieczywo, makarony),

    • produkty, które zawierają cukier rafinowany,

    • orzeszki ziemne,

    • sól

    • nasiona roślin strączkowych.

W zasadzie jest to dieta, która opiera się głównie na jedzeniu mięsa lub jajek w różnej postaci z warzywami albo owocami. Ogromnym minusem tej diety jest to, że w przypadku osób chorujących na boreliozę mięso sprzyja zwiększaniu kwasowości w organizmie. Zasadowe (alkaliczne pH, poniżej 7) to bardzo skuteczny sposób na zredukowanie stanów zapalnych, odbudowę kondycji jelit oraz wzmocnienie układu odpornościowego. Dlatego tak ważne przy boreliozie jest stosowanie diet zasadotwórczych, a ta dieta nie spełnia tego warunku. Dużym plusem tej diety jest jednak wyeliminowanie produktów najczyściej alergizujących jak: przetwory z krowiego mleka, tłuste sery, zboża – szczególnie te zawierające gluten, orzeszki ziemne czy ziemniaki.

Dieta anty – czyli dieta przeciwdrożdżycowa

  •  Polega ona na eliminacji wszelkich źródeł cukru, które sprzyjają namnażaniu się drożdży z grupy Candida.

W tej diecie nie jadamy:

    • żywności z cukrem,

    • produktów glutenowych (gluten może uszkadzać mikrokosmki jelitowe, powodując nieszczelność jelit)

    • drożdży,

    • kofeiny,

    • produktów mlecznych niefermentowanych i serów pleśniowych.

Jadamy:

    • Sfermentowane produkty bogate w probiotyki, takie jak kapusta kiszona, jogurt i kefir

    • Warzywa nieskrobiowe – wszystkie zielone

    • Owoce o niskiej zawartości cukru np. jagody, porzeczki, wiśnie

    • Ziarna bezglutenowe np. komosa ryżowa, kasza gryczana i jaglana

    • Chude białka, takie jak kurczak, indyk, ryby, jajka i fasola.
    • Z mojej własnej praktyki i przeprowadzonych rożnych dietach na sobie przy boreliozie polecam stosować taką dietę:
    • Borelioza – produkty zakazane:

          • cukier rafinowany biały i brązowy (słodycze, ciasta, dżemy)

          • alkohol

          • wszelkie produkty glutenowe (kasza pęczak, bulgur, manna, kuskus, zboża: pszenica, żyto, jęczmień, orkisz) – chleb, makaron, ciasta!

          • wszelkie produkty z krowiego mleka, nawet tego z oznaczaniem “bez laktozy” (śmietana, ser biały i żółty, jogurt, lody)

          • mleka oraz sery kozie i owcze

          • orzeszki ziemne

          • kukurydza: świeża, kaszki, chlebki

          • podroby, mięsa czerwone i z kurczaka

          • przetwory tj. wędliny, kiełbasy, parówki

          • margaryna

          • sztuczne słodziki

          • soki owocowe i słodkie napoje

          • oleje rafinowane

          • śledzie w occie i inne marynaty z octem spirytusowym

          • piwo nawet bezalkoholowe

        Borelioza – produkty dozwolone od czasu do czasu (1-3 razy w tygodniu):

            • mięso (indyk, królik, kaczka, gęś, dziczyzna)

            • ryby i owoce morza

            • ryż, chlebki, sushi

            • herbata czarna i kawa

            • ketchup, majonez

            • masło klarowane

            • nasiona

            • orzechy włoskie, pistacje, nerkowca, pekan

            • warzywa psiankowate jak ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan, owoce goji

            • słodkie owoce: banany, winogrona, melon, pomarańcze

            • rosół lub zupa mocy

            • suszone owoce

            • kefir

            • produkty grillowane/smażone

          Borelioza – produkty dozwolone:

              • świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców – najlepiej zielone 1 raz dziennie

              • wszelkie warzywa (w tym bataty) oprócz psiankowatych

              • wszystkie kwaśne owoce

              • herbata zielona

              • mleka roślinne bez cukru

              • strączki: soczewica, soja, fasolka, hummus, cieciorka, falafel

              • jajka

              • kasze i mąki bezglutenowe: gryczane, jaglane, komosa ryżowa, z kasztanów itp.

              • migdały i rodzynki

              • produkty z kokosa

              • oleje nierafinowane

              • przyprawy: kurkuma, imbir, czosnek, cynamon, goździki

              • martwe drożdże

              • grzyby shitake, maitake

              • kiszonki

              • produkty ciepłe (zupy!), gotowane, duszone, pieczone, na parze lub surowe z dodatkiem oliwy lub masła klarowanego.

        Główne zasady diety przy boreliozie

          1. Przestrzeganie diety pozwala na szybsze wyzdrowienie i poprawę samopoczucia.

          1. Jedzenie zabronionych produktów pogłębia stan, efekty zazwyczaj nie są odczuwalne od razu ale po 3-7 dniach lub nawet dłużej.

          1. To co najgorzej wpływa na samopoczucie to alkohol, nawet w małych ilościach i cukier – potwierdza to większość chorych na boreliozę, te produkty stanowczo trzeba wykluczyć z jadłospisu na czas leczenia, jak i najlepiej w ogóle z nich zrezygnować.

          1. Nawyki żywieniowe należy zmienić i przy nich pozostać, nawet po wyleczeniu boreliozowcy mają tendencję do odczuwania lekkich objawów, gdy zaczynają jeść niezdrowo.

          1. Pokarmy warto spożywać rozdzielnie, to znaczy nie łączymy białek, tłuszczów i węglowodanów w jednym posiłku. Posiłki powinny składać się np. z kasz z warzywami lub owocami z dodatkiem tłuszczu lub mięsa/ryb/strączków z warzywami.

          1. Jedzenie mięsa: w diecie boreliozowej dozwolone jest spożywanie mięsa z dobrych źródeł. Z moich obserwacji jednak organizm radzi sobie lepiej, gdy zamiast mięsa jadamy pokarm roślinny np. wszelkie strączki, tofu, falafel, hummus i jeśli ktoś potrzebuje to 1-3 razy w tygodniu ryby lub owoce morza.

          1. Picie świeżo wyciskanych soków, szczególnie zielonych bardzo oczyszcza krew z toksyn, wg mnie to obowiązkowy element diety w leczeniu.

          1. Jadamy najpóźniej do 19.00, aby organizm miał czas na trawienie i przerwę na „odpoczynek” od jedzenia, minimum 12 godzin – czyli o 19.00 ostatni posiłek i śniadanie dopiero po 7.00.

          1. Staramy się często jadać ciepłe.

          1. Rano zaczynamy od ciepłej wody z cytryną (alkalizacja organizmu).

          1. Kiedy poczujesz się lepiej i przybędzie sił, warto rozważyć głodówkę (pisałam o tym w tym artykule: “Głodówka, jak się przygotować“)