Borelioza powoduje utrzymywanie się notorycznego stanu zapalnego, dlatego pierwszą podstawową rolą diety jest zwalczanie zapalenia w organizmie.
Przy boreliozie wszelkie nietolerancje pokarmowe mogą nasilać symptomy bólowe, dlatego drugim ważnym celem diety antyboreliozowej jest eliminacja produktów powodujących alergie i nietolerancje.
Trzeci ważny aspekt to wzmacnianie odporności: uszczelnienie jelit, tak aby toksyny nie mogły przedostawać się od obiegu krwi; właściwa mikroflora jelitowa oraz zmniejszenie zakwaszenia organizmu. Podczas trawienia jednym z ubocznych produktów jest kwas moczowy. (Norma kwasu moczowego we krwi to około 7mg/dL, warto wykonać także te badania w diagnostyce). Powstaje on także wskutek intensywnego rozpadu komórek bakterii Borellia a także długotrwałych głodówek powyżej 7 dni. Jeśli jadasz zbyt wiele produktów niezdrowych, to utrzymująca się kwasica metaboliczna powoduje dodatkowo odkładanie się tych substancji w kościach, stawach, krwi i innych narządach wewnętrznych, zaburzając ich prawidłowe funkcjonowanie.
Przykładem jaki wpływ dieta ma na funkcjonowanie organizmu jest np. dna moczanowa, która może dawać objawy podobne do boreliozy stawowej. Powstaje ona w wyniku nagromadzenia się właśnie kwasu moczowego i jedzenia produktów o dużej zawartości puryn. Dnę moczanową można wyleczyć stosując wyłącznie dietę. Jeśli chcesz przekonać się czy Twoje dolegliwości są związane z nagromadzeniem się kwasu moczowego zastosuj przez pewien czas dietę wegańską oraz kurację oczyszczania organizmu z użyciem soku z cytryny. Jeśli dolegliwości ustąpią może być to ten kierunek.
Pijemy sok z 200 cytryn w czasie 12 dni. Sok pijemy pół godziny przed posiłkiem lub godzinę po. Pijemy świeżo wyciskany, nierozcieńczany wodą.
1 i 12 dzień – 5 cytryn
2 i 11 dzień – 10 cytryn
3 i 10 dzień – 15 cytryn
4 i 9 dzień – 20 cytryn
5, 6, 7 i 8 dzień – 25 cytryn
Sok można pić przez słomkę, aby nie podrażnić szkliwa nazębnego.
Do najczęściej stosowanych diet polecanych przez lekarzy przy boreliozie i chorobach autoimmunologicznych jest dieta paleo oraz anti-.
Założeniem diety paleolitycznej jest jadać to, co jedli nasi przodkowie, czyli to co mogli ówczesne upolować, zerwać z drzewa, złowić.
Co można jeść w diecie paleo?
W zasadzie jest to dieta, która opiera się głównie na jedzeniu mięsa lub jajek w różnej postaci z warzywami albo owocami. Ogromnym minusem tej diety jest to, że w przypadku osób chorujących na boreliozę mięso sprzyja zwiększaniu kwasowości w organizmie. Zasadowe (alkaliczne pH, poniżej 7) to bardzo skuteczny sposób na zredukowanie stanów zapalnych, odbudowę kondycji jelit oraz wzmocnienie układu odpornościowego. Dlatego tak ważne przy boreliozie jest stosowanie diet zasadotwórczych, a ta dieta nie spełnia tego warunku. Dużym plusem tej diety jest jednak wyeliminowanie produktów najczyściej alergizujących jak: przetwory z krowiego mleka, tłuste sery, zboża – szczególnie te zawierające gluten, orzeszki ziemne czy ziemniaki.
W tej diecie nie jadamy:
Jadamy:
Borelioza – produkty zakazane:
Borelioza – produkty dozwolone od czasu do czasu (1-3 razy w tygodniu):
Borelioza – produkty dozwolone: